Projekty i inwestycje unijne
  • Język migowy
  • BIP
Strona główna/Urząd/Aktualności/Wiadomości Urzędu Miasta/Profilaktyka zakaźnych zatruć pokarmowych

Profilaktyka zakaźnych zatruć pokarmowych

2006-08-14

Zasady:

  • Mycie rąk po wyjściu z ubikacji i przed przygotowaniem posiłków,
  • Utrzymywanie w czystości naczyń, sprzętów kuchennych i samej kuchni, poprzez mycie z użyciem detergentu,
  • Przechowywanie żywności w odpowiednioo niskiej temperaturze, zgodnej z deklaracją producenta (wg.oznakowania),
  • Zapobieganie rozmrażaniu i ponownemu zamrażaniu żywności,
  • Zachowywanie rozdzielności w przechowywaniu w urządzeniach chłodniczych surowego drobiu, mięsa, jaj tak, aby nie stykały się z innymi produktami,
  • Stosowanie rozmrażania drobiu, mięsa, ryb i ich przetworów tylko przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia, gotowania,
  • Poddawanie żywności działaniu wysokiej temperatury (gotowanie, smażenie, pieczenie, duszenie), które jest najłatwiejszym sposobem niszczenia drobnoustroju,
  • Mycie i dezynfekcja jaj np. przez parzenie we wrzątku przez min. 10 sekund,
  • Unikanie spożywania produktów z udziałem jaj nie poddawanych działaniu wysokiej temperatury,
  • Unikanie w szczególności lodów, ciastek i wyrobów garmażeryjnych pochodzących od nieznanych wytwórców i przygodnych sprzedawców.

Więcej informacji nt. zatruć pokarmowych można uzyskać na stronach www.zdrowie.com.pl, www.pfm.pl

Komunikat Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Raciborzu

do góry