Profilaktyka zakaźnych zatruć pokarmowych
2006-08-14
Zasady:
- Mycie rąk po wyjściu z ubikacji i przed przygotowaniem posiłków,
- Utrzymywanie w czystości naczyń, sprzętów kuchennych i samej kuchni, poprzez mycie z użyciem detergentu,
- Przechowywanie żywności w odpowiednioo niskiej temperaturze, zgodnej z deklaracją producenta (wg.oznakowania),
- Zapobieganie rozmrażaniu i ponownemu zamrażaniu żywności,
- Zachowywanie rozdzielności w przechowywaniu w urządzeniach chłodniczych surowego drobiu, mięsa, jaj tak, aby nie stykały się z innymi produktami,
- Stosowanie rozmrażania drobiu, mięsa, ryb i ich przetworów tylko przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia, gotowania,
- Poddawanie żywności działaniu wysokiej temperatury (gotowanie, smażenie, pieczenie, duszenie), które jest najłatwiejszym sposobem niszczenia drobnoustroju,
- Mycie i dezynfekcja jaj np. przez parzenie we wrzątku przez min. 10 sekund,
- Unikanie spożywania produktów z udziałem jaj nie poddawanych działaniu wysokiej temperatury,
- Unikanie w szczególności lodów, ciastek i wyrobów garmażeryjnych pochodzących od nieznanych wytwórców i przygodnych sprzedawców.
Więcej informacji nt. zatruć pokarmowych można uzyskać na stronach www.zdrowie.com.pl, www.pfm.pl
Komunikat Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Raciborzu