Projekty i inwestycje unijne
  • Język migowy
  • BIP

II Festiwal Kuchni Śląskiej -

2007-05-16

II Festiwal Kuchni Śląskiej -"Śląskie Smaki" to nazwa drugiej edycji imprezy, która odbędzie się 09 czerwca 2007r. w Cieszynie. Imprezę przygotowuje Śląska Organizacja Turystyczna wraz z Firmą Sudety IT-Status (organizatorem takich imprez kulinarnych jak: Mistrzostwa Polski w Grillowaniu, Festiwal Kuchni Polskiej) i Urzędem Miasta w Cieszynie pod patronatem Marszałka Województwa Śląskiego oraz Polskiej Organizacji Turystycznej.

Założeniem imprezy jest promocja walorów kulturowych województwa śląskiego poprzez kuchnię regionalną. Impreza ma charakter rodzinnego pikniku i jest skierowana do szerokiej grupy odbiorców w różnym wieku. Impreza odbędzie się na Cieszyńskiej Starówce o godz. 13.00. Piękne kamienice i zabytki Cieszyńskiego rynku to jedno z najchętniej odwiedzanych w województwie miejsc turystycznych, przyciągające corocznie rzesze turystów.

Podczas II Festiwalu Kuchni Śląskiej – "Śląskie Smaki" odbędzie się konkurs, w którym zaprezentują się ekipy kucharzy amatorów i zawodowców (łącznie ok. 20 drużyn), przygotowujące potrawy specyficzne dla swoich subregionów i miejscowości. Profesjonalne jury na czele z Robertem Sową (Szefem Elitarnego Klubu Szefów Kuchni) dokona oceny i wyłoni zwycięzców. Laureaci konkursu otrzymają tytuł "Eksperta Śląskich Smaków 2007" oraz złoty, srebrny bądź brązowy Durszlak. Zwieńczeniem imprezy będzie publikacja folderu, w którym zamieszczone zostaną przepisy potraw zaprezentowanych podczas II Festiwalu. Ubiegłoroczne wydawnictwo "Śląskie Smaki" cieszy się ogromnym powodzeniem w punktach informacji turystycznej, na targach turystycznych krajowych i zagranicznych.

Jesteśmy pewni, że II Festiwal Kuchni Śląskiej zwiększy atrakcyjność turystyczną naszego regionu i wypromuje kuchnię lokalną, która stanowi o oryginalności poszczególnych części Polski.

Wszelkich bliższych informacji udziela:

Łukasz Wende 

Kontakt tel.: 032/207-207-1, e-mail: lukasz.wende@silesia-sot.pl

do góry