Dzień Zdrowego Śniadania w SP 15

Śniadanie to najlepszy start w nowy dzień! Daje ono energię do nauki, siłę do zabawy, pomaga lepiej koncentrować się podczas lekcji. Uczniowie Szkoły Podstawowej nr 15 w Raciborzu przyłączyli się do ogólnopolskiego programu edukacyjnego Śniadanie Daje Moc.
Najważniejsze cele programu to zwiększanie świadomości nt. zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka oraz przyczynianie się do obniżania poziomu niedożywienia dzieci w Polsce poprzez edukację.
Według badań (wywiady z wychowawcami klas 1-6 szkół podstawowych) przeprowadzonych w kwietniu 2011 r. przez Millward Brown SMG/KRC na zlecenie Banków Żywności i firmy Danone:
- w blisko 40% klas 1-6 w polskich szkołach podstawowych są dzieci, które nie jedzą drugiego śniadania,
- prawie ćwierć miliona (220 tys.) dzieci szkół podstawowych odżywia się w sposób niewystarczający dla ich prawidłowego rozwoju, np. wychodzą z domu bez śniadania, przychodzą do szkoły bez drugiego śniadania, nie jedzą codziennie obiadu,
- ok. 130 tys. uczniów szkół podstawowych w Polsce skarży się z powodu niedożywienia 1).
Te statystyki są zaskakujące – być może dlatego, że w SP 15dzieci z rodzin w trudnej sytuacji materialnej otrzymują drugie śniadania, uczniowie klas młodszych dostają trzy razy w tygodniu owoce, warzywa lub soki, a wszyscy uczniowie - mleko w kartonikach. W placówce działa stołówka szkolna, w której przygotowywane są pełnowartościowe posiłki. Rodzice mogą opłacić dzieciom obiady lub skorzystać przy ich finansowaniu z pomocy OPS-u. Każdy głodny uczeń może zjeść ciepłą zupę.
Zdrowe odżywianie uczniów już od dawna leży na sercu nauczycielom SP 15. Na wniosek Rady Pedagogicznej już 2 lata temu ze sklepiku szkolnego wycofano chipsy i napoje gazowane, a w ich miejsce wprowadzono soki, wodę mineralną, kanapki z serem, sałatą i wędliną. Podczas zajęć szkolnych uczniowie poznają zasady zdrowego odżywiania. W działaniach edukacyjnych nauczycieli wsparły specjalistki z Centrum Dietetycznego Naturhouse w Raciborzu, które w ramach kampanii „Uwaga Nadwaga” przeprowadziły prelekcje dla uczniów na temat prawidłowych nawyków żywieniowych. Dzieci poznały skutki nieprawidłowej diety i dowiedziały się jak komponować pełnowartościowy jadłospis.
Finał wszystkich działań miał miejsce w dn.8 listopada 2012r. w Europejskim Dniu Zdrowego Jedzenia i Gotowania uczniowie omówili zasady zdrowego odżywiania, poznali piramidę żywienia i zasady kulturalnego zachowania się przy stole , a następnie wspólnie przygotowali i zjedli śniadanie. Dzieciaki miały frajdę nie tylko z dzielenia się z innymi, ale także mogły spróbować nowych smaków, dowiedzieć się, co lubią na śniadanie inne dzieci i dlaczego właściwie śniadanie jest takie ważne. Jedna z uczennic kl. IIc Roksana Zając ułożyła następujący wierszyk:
„WITAMINKI”
Witaminki, witaminki jedzcie!
Są bardzo zdrowe!
W kapuście są „K”, sałacie „A”,
w dyni są „C” i w buraku „B 1”.
Jedzcie, jedzcie, zapraszamy na
zabawę z warzywami !