Chwalą Racibórz za stosowanie dobrych praktyk
Miasto Racibórz od lat realizuje w okresie przerw wolnych od nauki program dożywiania, którym objęci są uczniowie placówek oświatowych. Jako jedno z trzech miast województwa śląskiego, Racibórz wskazany został przez Urząd Wojewódzki jako wzór stosowania dobrych praktyk, będący inspiracją do podejmowania kolejnych aktywności w tym obszarze.
Miasto zapewnia uczniom szkół podstawowych i gimnazjów posiłki w okresie letnich wakacji i ferii zimowych. Pomoc w zakresie dożywiania jest realizowana przy współudziale środków pochodzących z gminnego Programu Profilaktyki i Rozwiązywania Problemów Alkoholowych. Posiłki w postaci suchego prowiantu przygotowywane są w placówkach szkolnych. Są to najczęściej kanapki z wędliną, serem, soczki i owoce. Stołówki przygotowujące posiłki pracują rotacyjnie w cyklu dwutygodniowym, a przygotowana żywność jest rozwożona do poszczególnych placówek autem do przewożenia żywności, które jest na wyposażeniu jednej ze szkół. Odbiór żywności w szkołach przez uczniów odbywa się w godzinach rannych - od poniedziałku do piątku. Osoby typowane do tego rodzaju pomocy to wszyscy uczniowie, którzy w trakcie roku szkolnego korzystają z dofinansowania Ośrodka Pomocy Społecznej do posiłków oraz dodatkowo uczniowie wyznaczeni do tego typu pomocy przez dyrektorów i pedagogów placówek. W przygotowaniu posiłków biorą udział 4 szkoły i 3 zespoły szkolno przedszkolne na terenie których znajdują się stołówki. Do pozostałych szkół prowiant jest dowożony. Oprócz szkół żywność jest dostarczana w w/w okresie również do miejsc przebywania uczniów w grupach zorganizowanych tj. Klasztor "Annuntiata", Centrum Młodzieżowe "Przystań" przy Stowarzyszeniu Rodzin Katolickich. Wybór miejsc w mieście, w których dzieci i młodzież spędzają wolny czas od zajęć lekcyjnych i które wymagają pomocy w formie dożywiania, są corocznie aktualizowane.