19 września bijemy rekord!
Wielkie gotowanie czeka nas w ramach organizowanej przez Miasto imprezy żegnającej Lato. 19 września - plac Długosza - ugotujemy 2 tys. litrów treściwego dania typu "eintopf", na które składać się będzie mięso, ziemniaki, warzywa. Raciborzan czeka wyzwanie pysznej konsumpcji, które nadzorować będzie Komisja Polskich Rekordów i Osobliwości. Do tej pory potrawa ta nie była gotowana w takiej ilości. Założeniem jest ugotowanie i rozdanie do degustacji 2 tys. litrów dania. Musi zniknąć wszystko, aby rekord został pobity.
Tego zadania podejmie się Teatr Kulinarny – dając przedstawienie, na które składać się będzie nie tylko gotowanie, ale także zabawianie publiczności przez muzykę, śpiew i opowieści kulinarne.
Gotować rozpoczniemy o godz. 6.00 rano. Około godziny 15.00 zostaną wydane pierwsze porcje gotowej potrawy.
Tego dnia nie zabraknie również atrakcji muzycznych.
Koncert da zespół Blue Cafe, grając swoje wielkie przeboje.
Dla dzieci atrakcja w postaci minikolejki, która ulicami Raciborza będzie przewoziła nieodpłatnie wszystkich chętnych.
Uwieńczeniem imprezy będzie pokaz latających lampionów. Atrakcja przyszła do nas z Chin i tak jak tam, również u nas do lampionów z papieru ryżowego opatrzonego kostką z parafiny, będzie można włożyć papier z zapisanym życzeniem. Lampiony wznoszą się 350-500 metrów w górę rozświetlając niebo i tworząc tym samym niepowtarzalny klimat. W związku z organizacją imprezy wystąpią utrudnienia w ruchu. Wyłączone z ruchu zostaną Plac Długosza, oraz ulice Nowa, Browarna, Piwna i Mickiewicza (na wysokości Kościoła).